ÇANAKKALE LAPSEKİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

NİSAN AYI DÖGEP TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

NİSAN AYI DÖGEP TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Bakanlığımızın Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen ilçemiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin gelişim programı (DÖGEP) kapsamında Nisan ayı toplantısı 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi toplantı salonunda gerçekleştirildi."Anayasa'nın 24. Maddesi ,1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ,6287 Sayılı Kanun'un incelenmesi Türk eğitim tarihinde ve sisteminde din eğitim öğretimin yeri ve önemini" Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerimiz sunu hazırlayarak bilgilendirme yaptılar.İyi dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.

Anayasanın 24. maddesi;

"Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14´üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. "Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. "Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. "Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."

1961 anayasasında bugün zorunlu dersler arasında bulunan "din kültürü ve ahlak öğretimi" dersi yoktu. Din eğitimi hak ve özgürlüğü ise şöyle ifade edilmişti: "Din eğitim ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır." 1982 anayasası çıkıp da "din kültürü..." dersi konuluncaya kadar din eğitimi ve öğretiminin açık ve resmi (hukuka uygun bulunan) hakkı Kur´an kurslarındaki öğretim ve okullarda isteğe bağlı din dersi ile -eksik de olsa- uygulama alanı bulmuş oldu. 82 anayasası ilgili maddeyi şöyle düzenledi: "Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. "Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır."

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun İlgili Maddeleri;

I - Genellik ve eşitlik: (1) Madde 4 -Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

IX - Laiklik : Madde 12 ? (Değişik: 16/6/1983 - 2842/4 md.) Türk milli eğitiminde laiklik esastır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilköğretim okulları ile lise ve dengi okullarda okutulan zorunlu dersler arasında yer alır.

  Din eğitimi ve öğretimi genellik, eşitlik ve laiklik ilkeleri üzerine bina edilmeli, din eğitim ve öğretiminde her türlü ayrımcılığa ve ayrışmaya müsaade edilmemelidir.

6287 Sayılı Kanun'un İlgili Maddesi;

MADDE 9 - 1739 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin mülga birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

 "İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir."

21-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-2022

Çanakkale Caddesi Hükümet Konağı No 6 Lapseki / ÇANAKKALE - 0 286 512 10 31

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.